Diş Eti Kanaması

Diş eti hastalıklarında en sık karşılaşılan problem diş eti kanamasıdır. Dişlerinizi fırçalarken bile bazen diş eti kanamasıyla karşı karşıya kalırsınız. Pek çok neden bağlı olarak diş eti kanayabilir. Fakat, en önemli sebebi, diş etine gerekli hassasiyeti göstermemektir. Ayrıca, diş eti kanamaları diğer sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Bu nedenle, yapmanız gereken ilk şey, diş eti kanaması neden olur sorusunu cevaplamaktır.

Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanamalarının asıl sebebi olan diş eti çizgisinde plak birikmesi, gingivits ya da iltihaplı diş etleri adıyla bilinir. Tartar içerisinde sertleşen plak diş etinde kanamaya, devam eden süreçte de periodontitis olarak adlandırılan daha ileri seviye bir diş eti ve çene kemiği hastalığına neden olur. Diş eti kanaması sebebi bazen dişlerinizi çok sert fırçalamak olabilir ya da takma dişlerinizi doğru şekilde takmadan kullandığınız için meydana gelebilir. Ancak, sık sık diş eti kanaması sorunuyla karşı karşıya kalıyorsanız, aşağıdaki sağlık sorunlarından herhangi birini yaşıyor olabilirsiniz;

– Vitamin eksikliği

– Periodontitis

– Lösemi

– Trombosit

Diş Eti Kanaması Nedenleri

Ağız ve diş bakımına özen göstermeyen kişilerde diş eti kanaması sıkça rastlanan bir durumdur. Ayrıca bu durum, diş eti iltihaplarına yola açarak daha büyük problemleri beraberinde getirir. Diş eti iltihabı: Diş eti çizgilerinde biriken plaklar uzun süre temizlenmediği takdirde diş eti iltihabına yol açar. Plaktan kasıt, dişinize yapışan yemek atıkları ve bakterilerdir. Dişlerinizi düzenli fırçalayarak bakterilerden kurtulabilirsiniz. Tabii yalnızca fırçalamak değil, doğru şekilde fırçalamak burada anahtar kelimedir. Ayrıca, diş ipi kullanmanız da önerilir. Plağı temizlemediğiniz takdirde kanamayı şiddetlendirecek tartar giderek sertleşebilir. Plak birikimi de diş etinde iltihaplanmaya yol açar. Periodontitis: Diş eti kanaması ilerleyip de diş eti iltihabı oluşursa ve zamanında müdahale edilmezse, bu sefer de periodontitis oluşabilir. Periodontal hastalık olarak bilinen periodontitis, diş etleriyle, diş etlerini birbirine bağlayan çene kemiği ile destekleyici dokuların geçirdiği enfeksiyondur. Dişlerin gevşemesine hatta düşmesine sebebiyet verebilir. Vitamin eksikliği: C ve K vitamini eksikliği, diş etlerinizin kolayca kanamasına yol açar. Yetersiz diş bakımından kaynaklanan diş eti kanamasıyla karşı karşıyaysanız, doktorunuzdan C ve K vitamini seviyenizi kontrol etmesini talep edebilirsiniz.

Diş Eti Kanamasının Tedavisi

Diş eti kanaması için ne yapmalı sorusuna gelecek olursak, hijyen birinci kuraldır. Evde kendi bakımınıza ek olarak profesyonel temizlik için yılda en az 2 kez doktorunuza kontrole gidin. Doktorunuz, plak oluşumunu azaltmak adına antiseptik bir gargara kullanmanızı tavsiye edebilir. Ayrıca, sıcak tuzlu su ile gargara yaparak şişmiş diş etlerini rahatlatabilirsiniz.